certyfikacja brc food opakowania 1935/2004 wzorcowa dokumentacja haccp systemy jakości szkolenia i kursy haccp
Kontakt tel. 71 7336767, fax. 71 7336708, email biuro{at}haccp-polska.pl

BRC ifs

sieci handlowe wymagają certyfikacji IFS /BRC

Systemy bezpieczeństwa żywności BRC / IFS

BRC Global Standard for Food Safety Issue 7

BRC

International Food Standard (IFS) ver. 6

 

BRC - Global Standards

BRC są zestawem czterech branżowych norm technicznych, które określają wymagania stawiane firmie w celu zapewnienia bezpieczeństwa żywności w procesie produkcji, pakowania, przechowywania i dystrybucji.

Pierwotnie opracowany przez British Retail Consortium, norma użytkowana jest na całym świecie wśród sprzedawców detalicznych i markowych producentów w UE, Ameryce Północnej.

Od stycznia 2015 r. obowiązuje wydanie 7, które obowiązywać będzie od lipca 2015. Wydanie 6 stndardu może być używane do prowadzenia audytów certyfikujących do tej daty. Różnice między wersją 6 i 7 standardu BRC można uzyskać pod adresem brc certyfikat (eng.), spis treści: standard brc food (eng.)

Certyfikat BRC wydawany jest po przeprowadzeniu audytu przez akredytowaną jednostkę certyfikującą i uzyskaniu zgodności ze standardem.

Wymagania fundamentalne wg BRC food (dodatkowe informacje link):

  1. Zaangażowanie najwyższego kierownictwa i doskonalenie systemu
  2. Opracowanie planu HACCP
  3. Audyty wewnętrzne
  4. Działania korygujące i zapobiegawcze
  5. Identyfikacja i identyfikowalność produktu (bilans masy)
  6. Plan zakładu przepływy produktu
  7. Utrzymanie porządku i higieny
  8. Wymagania w zakresie materiałów zawierających alergeny lub GMO
  9. Kontrola operacji w produkcji
  10. Szkolenia pracowników

wycenę wdrożenia BRC food oraz dodatkowe informacje uzyskacie Państwo kontaktując się telefonicznie lub przy pomocy formularza więcej

 

IFS - International Food Standard

IFS został opracowany na potrzeby auditowania dostawców sieci handlowych tzw. producentów marki własnej od których sieci handlowe wymagają spełnienia wymagań wg standardu IFS.

Nowe wydanie IFS Food v. 6 obowiązywać będzie od 01.07.2012 r. (więcej informacji).

International Featured Standard (IFS) obejmuje następujące cele:

  1. Wspólny standard obejmujący jednorodny system oceniania;
  2. Dopuszczenie posiadających akredytacje wykwalifikowanych placówek certyfikacyjnych oraz audytorów;
  3. Stworzenie porównywalności i przejrzystości w obrębie wspólnego łańcucha dostawczego;
  4. Obniżenie kosztów zarówno po stronie dostawców jak i w handlu.

System IFS to wygodne narzędzie do nadzoru nad spełnieniem wymagań odbiorców produktów ale również:

  • Zwiększenie zaufania sieci handlowych oraz konsumentów w zdolność organizacji do spełnienia wymagań
  • Systematyczne analizy i realizacja bezpiecznych i efektywnych procesów w odniesieniu do bezpieczeństwa żywności
  • Dowód zaangażowania przedsiębiorstwa w zapewnienie bezpieczeństwa, jakości i legalności produktu
  • Niższe ryzyko odpowiedzialności za produkt poprzez zademonstrowanie spełnienia wymagań
  • Wzajemne uznawanie certyfikatów.

wycenę wdrożenia IFS Food v. 6 oraz dodatkowe informacje uzyskacie Państwo po wypełnieniu formularza kontaktowego więcej

 

BRC IFS wymagania certyfikat

 

BRC/IFS poza systemem HACCP, precyzuje wymagania dotyczące:

  1. Środowiska zakładu zarówno zewnętrznego (lokalizacja i otoczenie) jak i wewnętrznego (zasady postępowania, wyposażenie, stan powierzchni typu ściany, sufity, okna itp.)
  2. Postępowania z odpadami
  3. Kontroli szkodników
  4. Transportu
  5. Wyrobu, uwzględniając jego projektowanie i rozwój
  6. Kontroli alergenów, metali, opakowania
  7. Prowadzenia analiz krytycznych dla bezpieczeństwa wyrobu
  8. Zwalniania wyrobu oraz identyfikację wyrobów niezgodnych

Korzyści dla firm:

  • Wzmocnienie zaufania konsumentów jak i handlowców, dla których bezpieczeństwo, jakość i zgodność produktu jest najważniejsza
  • Wyższe bezpieczeństwo produktu i niższe ryzyko odpowiedzialności za produkt
  • Systematyczną analizę i urzeczywistnianie bezpieczeństwa oraz efektywność przebiegu procesów w aspekcie bezpieczeństwa opakowań i nadzór nad procesami, tak aby we właściwym czasie zidentyfikować ryzyko odnośnie higieny i bezpieczeństwa opakowań dla konsumentów oraz w celu ustalenia działań zapobiegawczych.

Obowiązkiem przed przystąpnieniem do certyfikacji jest posiadanie oryginalnego egzemplarza standardu:

zakup normy IFS

zakup normy BRC

Rodzaje standardów IFS:

     
IFS Food ver. 6/7   przemysł spożywczy (wszystkie branże) / przetwórstwo spożywcze / produkcja
IFS Food 6 with United Fresh   pakownie świeżych owoców i warzyw, przepakowywanie żywności
IFS Cash & Carry   sieci handlowe, magazyny centralne sieci handlowych, wielkopowierzchniowe sklepy
IFS Logistics   magazyny żywności, punkty pośrednie, firmy transportowe, logistyka i spedycja
IFS Broker   importerzy produktów, firmy pośredniczące w handlu żywnością, brokerzy
IFS HPC   produce
IFS PACsecure   producenci opakowań z tworzyw sztucznych, szkła, papieru, aluminium
IFS Food Packaging Guideline   sklepy, firmy pakujące środki spożycze, firmy handlowe i magazyny
IFS Food Store    
IFS Global Markets Food    
     
     
     
     

Rodzaje standardów BRC:

     
IFS Food ver. 6/7    
IFS Food 6 with United Fresh    
IFS Cash & Carry    
IFS Logistics    
IFS Broker    
IFS HPC    
IFS PACsecure    
IFS Food Packaging Guideline    
IFS Food Store    
IFS Global Markets Food    
     
     
     
     

Management and support services, Butchery, Deli meat, rotisserie, prepared meals without production, Cheese / dairy, Catering workshop, Rotisserie, hot food, pizza, Snacks – sandwiches, Fresh fish, Bakery / pastry, Terminals for cooking (bakery / pastry) and selling pastry, Cakes / pastry, Restaurant, Fruit & vegetables, Self-service industrial products, Food consumer products, Home delivery, Drive-in, Promotions, Others