certyfikacja brc food opakowania 1935/2004 wzorcowa dokumentacja haccp systemy jakości szkolenia i kursy haccp
Kontakt tel. 71 7336767, fax. 71 7336708, email biuro{at}haccp-polska.pl

Logistyka

haccap

System HACCP w hurtowniach żywności, chłodniach i mroźniach

 

Oferujemy Państwu kompleksowe wdrożenie systemu HACCP w firmach logistycznych [mroźniach, chłodniach składowych i magazynach] z branży spożywczej i dodatków do żywnosci. HACCP wdrażamy w oparciu o prawodawstwo Polskie i UE lub zgodnie z nową normą ISO 22000:2005.

System HACCP jest wymogiem prawnym zgodnie z:

  1. wymogami art. 5 rozporządzenia (WE) 852/2004 w sprawie higieny środków spożywczych - przedsiębiorstwa handlujące żywnością (w tym dodatkami do żywności tj. barwniki, gliceryna spożywcza, itp.)
  2. wymogami art. 54 ustawy o bezpieczeńśtwie żywności i żywienia
  3. dla firm magazynujących produkty pochodzenia zwierzęcego (tj. mięso, drób mrożony, itp.) zgodnie z rozporządzeniem (WE) 853/2004 ustanawiającym szczególne przepisy dotyczące higieny w odniesieniu do żywności pochodzenia zwierzęcego.

Z naszej strony oferyjemy:

  1. Przeprowadzenie auditu zerowego, który ma na celu zbadanie aktualnego stanu Państwa firmy w kontekście wymagań systemu HACCP,
  2. Kompleksowe w drożenie systemu bezpieczeństwa żywności (doradztwo technologiczne, prawne, itp.),
  3. Szkolenie kierownictwa oraz pracowników firmy zgodnie z wymogami przepsiów prawa,
  4. Przygotowanie dokumentacji wymaganej przez organy kontroli urzędowej (sanepid i weterynaria lub jednostki certyfikujące).
  5. Audyt wewnętrzny HACCP mającego na celu przygotowanie firmy do certyfikacji i utrzymywania systemu HACCP
  6. Inne usługi dostosowane do Państwa potrzeb (projekty technologiczne, pełnienie funkcji pełnomocnika ds. HACCP, itp.)

Wszystkie dokumenty przygotowane według wymogów NAJNOWSZYCH ustaw, rozporządzeń wykonawczych oraz Codex Alimentarius [Kodeksu Żywnościowego], co gwarantuje zgodność z wymogami Państwowej Inspekcji Sanitarnej i Weterynaryjnej.

W celu uzyskania dodatkowych informacji na temat wdrożenia systemu HACCP w hurtowniach prosimy o wypełnienie formularza zapytania.

Oferujemy również gotową dokumentację dla hurtowni spożywczych. Dodatkowe informacje kliknij.

 

IFS logistic

Ten standard skierowany jest do osób zajmujących się transportem produktów żywieniowych oraz nie-żywieniowych. Do operacji, które podlegają kontroli należą: załadunek i rozładunek towaru, sposób transportu, przechowywanie towaru oraz jego dystrybucji.

O certyfikat mogą się ubiegać przewoźnicy lądowi, jak i morscy i lotniczy. Dotyczy zarówno produktów wymagających chłodzenia, zamrożenia jak i przewożonych w normalnej temperaturze. Obejmuje aż 98 wymagań podzielonych na trzy części, w zależności od prowadzonej działalności:

  1. Obejmuje wszystkie organizacje w łańcuchu handlowym
  2. Obejmuje magazynowanie oraz dystrybucję
  3. Obejmuje transport

Aby otrzymać certyfikat należy pozytywnie przejść kontrole w firmie, wprowadzając standardowe wymagania, a w razie jakichkolwiek nieprawidłowości jak najszybciej je usunąć. Każdy rodzaj certyfikatu wydawany jest na określony okres czasu.