Haccap.pl
HACCAP

Dodatki do żywności

Przeciwutleniacze

Szczegółowe przepisy w zakresie dodatków do żywności znajdziecie Państwo pod adresem www.prawo.haccp.org.pl

Barwniki kliknij.

Konserwanty kliknij.

Pełny wykaz substancji dodatkowych do żywnosci kliknij.

Kod Nazwa Właściwości
E300 Kwas askorbinowy, witaminaC (Ascorbic acid) Stosowany do wyrobów przechowywanych ponad 3 miesiące
E301 Askorbinian sodu (Sodium ascorbate) Do wyrobów masarskich
E302 Askorbinian wapnia (Calcium ascorbate) Do gotowych dań przeznaczonych do kuchenek mikrofalowych
E304 Estry kwasów tłuszczowych i kwasu askorbinowego, Palmitynian askorbylu, Stearynian askorbylu (Fatty acid esters of ascorbic acid, Ascorbyl palmitate, Ascorbyl stearate) Do prażonych płatków ziemniaczanych, kostki rosołowe z kury
     
E306 Ekstrakt bogaty w tokoferol (Tocopherol-rich extract) Do wyrobów mięsnych i ciastkarskich, oleji roślinnych, tłuszczy cukierniczych, smalecu i margaryny
E307 Alfa-tokoferol, witamina E (Alpha-tocopherol) Do herbatników z masłem
E308 Gamma-tokoferol (Gamma-tocopherol) Związek syntetyczny
E309 Delta-tokoferol Związek syntetyczny
E310 Galusan propylu (Propyl gallate) Szkodliwe w dużych ilościach, wywołuje alergie
E311 Galusan oktylu (Octyl gallate) Szkodliwe w dużych ilościach
E312 Galusan dodecyu (Dodecyl gallate) Chroni tłuszcze przed jełczeniem, szkodliwe w dużych ilościach
E315 Kwas izoaskorbinowy, Erythorbic acid Antyoksydant
E316 Izoaskorbinian sodu (Sodium erythorbate) Antyoksydant
E320 Butylohydroksyanizol (Butylated hydroxyanisole) Szkodliwe - wpływa niekorzystnie na poziom cholesterolu, powoduje zaburzenia pracy wątroby
E321 Butylohydroksytoluen (Butylated hydroxytoluene) Szkodliwe - wpływa niekorzystnie na poziom cholesterolu, powoduje zaburzenia pracy wątroby i alergie skórne
E322 Lecytyna (Lecithins) Naturalny fosfatyd, dodatek powierzchniowo czynny i emulgator (soja alergen)
E325 Mleczan sodu (Sodium lactate) Do serów i pieczywa, stosowany także w farmacji
E326 Mleczan potasu (Potassium lactate) Do tortów i wypieków
E327 Mleczan wapnia (Calcium lactate) Do deserów błyskawicznych
E330 Kwas cytrynowy (Citric acid) Możliwe działanie rakotwórcze
E331 Cytryniany sodu, Cytrynian monosodowy, Cytrynian dwusodowy, Cytrynian trójsodowy (Sodium citrates: Monosodium citrate, Disodium citrate, Trisodium citrate) Do serów, mleka i koncentratów napojów w proszku
E332 Cytryniany potasu, Cytrynian monopotasowy, Cytrynian trójpotasowy (Potassium citrates, Monopotassium citrate, Tripotassium citrate) -
E333 Cytryniany wapnia, Cytrynian monowapniowy, Cytrynian dwuwapniowy, Cytrynian trójwapniowy (Calcium citrates, Monocalcium citrate, Dicalcium citrate, Tricalcium citrate) Do serów, wina i koncentratów napojów w proszku
E334 Kwas winowy (Tartaric acid) Składnik napojów bezalkoholowych
E335 Winiany sodu, Winian monosodowy, Winian dwusodowy (Sodium tartrates, Monosodium tartrate, Disodium tartrate) Składnik napojów bezalkoholowych
E336 Winiany potasu, Winian monopotasowy, Winian dwupotasowy (Potassium tartrates, Monopotassium tartrate, Dipotassium tartrate) Składnik napojów bezalkoholowych
E337 Winian sodowo-potasowy (Sodium potassium tartrate) Składnik napojów bezalkoholowych
E338 Kwas fosforowy, ortofosforowy (Phosphoric acid) Do napojów typu Cola. Szkodliwe - zakłócanie procesu trawienia
E339 Fosforany sodu, Fosforan monosodowy, Fosforan dwusodowy, Fosforan trójsodowy )Sodium phosphates, Monosodium phosphate, Disodium phosphate, Trisodium phosphate) Szkodliwe - zakłócanie procesu trawienia
E340 Fosforany potasu, Fosforan monopotasowy, Fosforan dwupotasowy, Fosforan trójpotasowy (Potassium phosphates, Monopotassium phosphate, Dipotassium phosphate, Tripotassium phosphate) Szkodliwe - zakłócanie procesu trawienia
E341 Fosforany wapnia, Fosforan monowapniowy, Fosforan dwuwapniowy, Fosforan trójwapniowy (Calcium phosphates, Monocalcium phosphate, Dicalcium phosphate, Tricalcium phosphate) Szkodliwe - zakłócanie procesu trawienia
E343 Fosforany magnezu, Fosforan monomagnezowy, Fosforan dwumagnezowy (Magnesium phosphates, monomagnesium phosphate, Dimagnesium phosphate) Środek spulchniający (Uwaga: ten dodatek zostanie prawdopodobnie usunięty z listy kolejną dyrektywą UE)
E350 Jabłczany sodu, Jabłczan sodu, Kwaśny jabłczan sodu (Sodium malates, Sodium malate, Sodium hydrogen malate) Regulator kwasowości
E351 Jabłczan potasu (Potassium malate) Regulator kwasowości
E352 Jabłczany wapnia, Jabłczan wapnia, Kwaśny jabłczan wapnia (Calcium malates, Calcium malate, Calcium hydrogen malate) -
E353 Kwas metawinowy (Metatartaric acid) Emulgator
E354 Winian wapnia (Calcium tartrate) Emulgator
E355 Kwas adypinowy (Adypic acid) Proszki do pieczenia
E356 Adypinian sodu (Sodium adipate) Regulator kwasowości
E357 Adypinian potasu (Potassium adipate) Regulator kwasowości
E363 Kwas bursztynowy (Succinic acid) Regulator kwasowości
E375 Kwas nikotynowy, witaminaPP (Niacin) Utrwalacz barwy produktów żywnościowych.
E380 Cytrynian trójamonowy (Triammonium citrate) Regulator kwasowości
E385 Sól wapniowo dwusodowa kwasu etylenodiaminotetraoctowego (Calcium disodium ethylene diamine tetra-acetate, Calcium disodium) Utrwalacz barwy produktów żywnościowych