certyfikacja brc food opakowania 1935/2004 wzorcowa dokumentacja haccp systemy jakości szkolenia i kursy haccp
Kontakt tel. 71 7336767, fax. 71 7336708, email biuro{at}haccp-polska.pl

Projekty technologiczne

haccap

Projektowanie linii technologicznych i zakładów

Doradzamy przy tworzeniu projektów technologicznych zgodnie z wymaganiami Państwowej Inspekcji Weterynaryjnej i/lub Sanitarnej. Posiadamy duże doświadczenie przy projektowaniu i modernizacji zakładów.

Zakres naszych usług:

  • wizyty konsultanta w zakładzie;
  • audyt zerowy;
  • przygotowanie założeń projektowych;
  • przygotowanie projektów graficznych;
  • przygotowanie projektów opisowych;
  • dobór maszyn i urządzeń;
  • konsultacje technologiczne;
  • pomoc przy odbiorach i przy składaniu wniosków.

Prawidłowo wykonany projekt technologiczny zapewnia optymalną efektywność ekonomiczną, ciągłość procesów produkcyjnych bez krzyżowania się dróg komunikacji i/lub przepływu produktu i odpowiada obowiązującym przepisom prawnym.

Firmy będące pod nadzorem Państwowej Powiatowej Inspekcji Weterynaryjnej muszą posiadać aktualne projekty zgodne z rozporządzeniem z dnia 29 marca 2006 r. w sprawie wymagań, jakim powinien odpowiadać projekt technologiczny zakładu, w którym ma być prowadzona działalność w zakresie produkcji produktów pochodzenia zwierzęcego (Dz.U. 2006 nr 59 poz. 415) z późniejszymi zmianami. Zgodnie z tym rozporządzeniem projekt technologiczny składa się z:

  • Części opisowej
  • Części graficznej

Służymy również pomocą w kontaktach z Inspekcją weterynaryjną.

Wycenę kosztów projektu technologicznego oraz dodatkowe informacje uzyskacie Państwo po wypełnieniu formularza kontaktowego więcej.

 

Projekty technologiczne przeznaczone dla Inspekcji Sanitarnej

Projekty technologiczne przedkładane są do Pańśtwowej Powiatowej Stacji Sanitarno-Epidemiologicznej w celu zatwierdzenia nowego zakłądu lub zmian w zakładzie, w którym prowadzona jest produkcja lub handel środkami spożywczymi.

Wycenę kosztów projektu technologicznego oraz dodatkowe informacje uzyskacie Państwo po wypełnieniu formularza kontaktowego więcej.

 

Projektowanie linii technologicznych

  • Linie technologiczne dla przemysłu spożywczego o do makaronu walcowanego Linie technologiczne do produkcji makaronu walcowanego konstruowane są pod indywidualne potrzeby klienta. Jest to kompletny zamknięty cykl produkcyjny począwszy od dozowania i mieszania produktów, poprzez proces pasteryzacji, suszenia do pakowania końcowego produktu włącznie (oprócz pakowania krajanki(zapałki)) . Linia wytwarza makaron typu krajanka (zapałka), krajanka luźna oraz wstęgę makaronową do produkcji gniazd makaronowych. o do makaronu tłoczonego Linie technologiczne do produkcji makaronu tłoczonego konstruowane są pod indywidualne potrzeby klienta. Jest to kompletny zamknięty cykl produkcyjny począwszy od dozowania i mieszania produktów, poprzez proces pasteryzacji, suszenia do pakowania końcowego produktu włącznie. Linie tego typu służą głownie do produkcji makaronu krótkich form np. świderek, kolanko, muszelka, jak również wstęgi makaronowej. o do gniazd makaronowych Linie technologiczne do produkcji gniazd makaronowych konstruowane są pod indywidualne potrzeby klienta. Jest to kompletny zamknięty cykl produkcyjny począwszy od dozowania i mieszania produktów, poprzez proces pasteryzacji, suszenia do pakowania końcowego produktu włącznie. Gniazda makaronowe mogą być wytwarzane z wstęgi makaronu walcowanego lub tłoczonego. o do herbaty granulowanej Linie technologiczne do produkcji herbaty granulowanej-rozpuszczalnej konstruowane są pod indywidualne potrzeby klienta. Jest to kompletny zamknięty cykl produkcyjny począwszy od rozładunku big baggów z cukrem, dozowania i mieszania produktów, procesu suszenia do pakowania końcowego produktu włącznie. Herbaty granulowane-rozpuszczalne produkowane są na bazie cukru z dodatkiem glukozy, syropów owocowych, witamin oraz innych dodatków smakowych i kolorystycznych.
  • Maszyny i urządzenia o laminarka Służy do produkcji placka makaronowego, najczęściej podawanego z mieszalnika ciasta. Urządzenie może współpracować z maszynami produkującymi ‘cappeletti’, ‘ravioli’, ‘tortellini’, ‘cutters’, makaron walcowany oraz gniazdkarką . Wykonana ze stali INOX o konstrukcji umożliwiającej łatwy i wygodny dostęp do wszystkich elementów podczas czyszczenia. Łożyska i elementy cierne zainstalowane w sposób uniemożliwiający im kontakt z ciastem. Maszyna jest łatwa i prosta w obsłudze i spełnia wszystkie normy bezpieczeństwa. Urządzenie produkowane jest na zamówienie wg szerokości taśmy ciasta makaronowego. o walce kalibrujące Zmniejszają grubość placka makaronowego, najczęściej podawanego z laminarki, do żądanego wymiaru. Walce zagęszczają ciasto i zwiększają jego elastyczność. Urządzenie wykonane ze stali INOX. Szerokość oraz średnica wałów dostosowana jest do indywidualnych potrzeb klienta. Napęd zamontowany bezpośrednio na wale czynnym. Urządzenie posiada płynną regulacje obrotami wałów za pomocą falownika. Wykonane zgodnie z obowiązującymi przepisami. o przenośniki ślimakowe Przenośniki ślimakowe wykorzystywane są do transportu surowców sypkich różnego rodzaju w poziomie lub pod kątem. Wykonujemy przenośniki różnego typu pod względem budowy w zależności od rodzaju transportowanego materiału. Kąta pochylenia, długość przenośnika, prędkości oraz ilość podawanego surowca są indywidualnie dobierane w zależności od potrzeb klienta. Występują one zazwyczaj w wersjach typu rurowego lub korytowego z walem pełnym, wstęgowym, łopatowym jak również spiralne bezwałowe. o przenośniki taśmowe Przenośniki taśmowe wykorzystywane są do transportu wszelkiego rodzaju surowców w przemyśle spożywczym, chemicznym, budowlanym i innym. Transport może odbywać się w poziomie jak również pod kątem. Rozmiar urządzenia jak jego długość, wysokość, szerokość oraz prędkość przesuwu taśmy jak również jej rodzaj są indywidualnie dobierane do konkretnego projektu. Urządzenia mogą być wyposażone w zasobniki zasypowe w zależności od rodzaju transportowanego materiału. Mogą występować w wersjach stacjonarnych lub przejezdnych. o podajniki wibracyjne Podajnik wibracyjny służy do transportu, podawania oraz dozowania produktów sypkich, zarówno suchych jak i mokrych w ciągach technologicznych oraz jako samodzielne urządzenie. Posiada płynną regulacje prędkości podawania produktu za pomocą falownika. Rozmiary podajnika oraz jego parametry dobierane są indywidualnie wg potrzeb klienta. o dozowniki ślimakowe materiałów sypkich Dozowniki zaprojektowane są do dozowania materiałów sypkich do urządzeń takich jak mieszalniki, pakowaczki itp. Stosowane są w przemyśle spożywczym, rolnym, chemicznym, budowlanym. Produkowane są na zamówienie wg potrzeb klienta. o przesiewacze wibracyjne Urządzenie przeznaczone jest do przesiewania materiałów sypkich przez określoną ilość sit o różnych grubościach oczek. W zależności od zapotrzebowania i przesiewanego materiału stosuje się różne typy sit: plecione, harfowe, szczelinowe, z blach perforowanych oraz poliuretanowe. Urządzenia produkowane na zamówienie. o pasteryzatory taśmowe i stacjonarne Urządzenie przeznaczone do pasteryzacji produktów/półproduktów spożywczych. Pasteryzatory taśmowe wykorzystuje się w liniach technologicznych w pełni zautomatyzowanych, zaś stacjonarne to wolno stojące urządzenie obsługiwane ręcznie. Produkowane są na zamówienie wg potrzeb klienta. o podajniki łańcuchowe Urządzenie do przenoszenia różnego rodzaju materiałów i przedmiotów o rożnej wadze za pomocą systemu łańcuchów. Wykorzystywane w przemyśle spożywczym, chemicznym, rolnym, budowlanym oraz przemyśle ciężkim. Produkowane są na zamówienie wg potrzeb klienta. o granulator - przecierak Urządzenie do produkcji granulatu miedzy innymi herbaty granulowanej cukrowej. Całość ze stali INOX. Produkowane na zamówienie klienta wg rodzaju i składu wytwarzanego granulatu. o mieszalniki materialów sypkich i mokrych Mieszalniki przeznaczone są do równomiernego mieszania kilku produktów. W zależności od typu urządzenia pracują one w trybie mieszania ciągłego lub mieszania ‘szarży’. Zbiornik może być napełniany ręcznie lub mechanicznie. Wykonane ze stali INOX. Mają zastosowanie w przemyśle spożywczym, rolnym, chemicznym. Urządzenia produkowane są na zamówienie wg potrzeb klienta. o pompy jelitowe Urządzenie służy do dokładnego dozowania materiałów płynnych między innymi czekolady, białka i żółtka jaj, kremów jajecznych, tłuszczów, olejów różnego typu, soków, jogurtu, mleka. Ze względu na łatwe i szybkie czyszczenie pompy stosowane są często w przemyśle spożywczym, jak również w przemyśle chemicznym. Urządzenia produkowane są na zamówienie wg potrzeb klienta. o urządzenia do segregacji produktów w opakowaniach Urządzenie to rozpoznaje różnice między opakowaniami w których znajdują się np. różne rodzaje herbaty, lub innych produktów, i rozsyła pudełka na oddzielne tory. Są one grupowane po kilka sztuk, w zależności od zadanego ustawienia, i przesyłane dalej do urządzenia pakującego w opakowania zbiorcze. Maszyna produkowana pod indywidualne zamówienie klienta. o urządzenia do produkcji zacierki makaronowej Produkowane są w dwóch typach: 1. Do wytwarzania zacierki z taśmy ciasta makaronowego, która po wejściu do urządzenia zostaje rozdrobniona na małe kawałki za pomocą szybko obracającego się uzębionego walca. Urządzenie to stosowane jest w ciągach technologicznych do produkcji placka makaronowego tłoczonego lub walcowanego. 2. Do wytwarzania zacierki z luźnego, uprzednio umieszanego ciasta makaronowego, które po włożeniu do zbiornika zasypu maszyny zostaje rozdrobnione za pomocą obracającego się sita daszkowego. Ze względu na dużą różnice wielkości wytwarzanych kawałków ciasta-zacierki, często stosuje się przesiewacz wibracyjny do polepszenia jakości produktu poprzez oddzielenie najdrobniejszych części ciasta. Maszyny wykonywane na zamówienie. o gilotyny Gilotyna przeznaczona jest do cięcia placka makaronowego. Maszyna może ciąć od jednej do kilkunastu warstw placka. Po ustawieniu szerokości cięcia paska, ruch zderzaka jest automatyczny i w pełni zsynchronizowany z nożem gilotyny. Pocięte paski zabierane są przez skokowo przesuwającą się taśmę robiąc miejsce na następny cykl. Taśma służy również jako bufor magazynujący surowiec przed dalszą obróbką, a jej długość może być indywidualnie dobrana wg potrzeb klienta. Długości i szerokości ciętych pasków dostosowane są do potrzeb zamawiającego. Wszystkie elementy mające kontakt z żywnością wykonane są ze stali INOX. Maszyna wykonywana na zamówienie. o plastrownica Plastrownica przeznaczona jest do krojenia różnego rodzaju warzyw podłużnych w plastry, takich jak ogórek, rabarbar, por, marchew, pietruszka itp. Poprzez płynną regulacje prędkości taśm podających warzywa oraz możliwości stosowania różnej ilości noży i ich kształtów w tarczy tnącej uzyskuje się plastry o różnej grubości i kształcie. Urządzenie w całości wykonane ze stali INOX. Produkowane na zamówienie. o automaty rozdmuchowe pet’u Urządzenie służy do rozdmuchiwania opakowań z PET’u. Jest w pełni zautomatyzowane od samoczynnego załadunku preform do zdejmowania rozdmuchanych butelek. Sterowanie maszyny oparte jest na sterownikach mikroprocesorowych oraz pneumatyce firmy FESTO. Prostota zastosowanych rozwiązań technologicznych umożliwia łatwość wymiany form oraz zapewnia długą bezawaryjną eksploatacje. Oferujemy dwa rodzaje rozdmuchiwarek: BRONKO 888 jednogniazdową o wydajności do 1000szt/h dla objętości butelki od 0,2L do 3,0L, oraz 900szt/h dla objętości butelki 5,0L. BRONKO 1500/2000 dwugniazdową o wydajności 2000szt/h dla objętości butelki od 0,2L do 5,0L. Urządzenia produkowane na zamówienie.
  • Suszarnie o komorowe Suszarnie wykonane są z płyty panelowej lakierowanej lub ze stali INOX. Urządzenia budowane są w różnych wielkościach o pojemności od 1 do kilku wózków. Proces sterowania pracy suszarni jest w pełni zautomatyzowany i posiada możliwość programowania różnych cyklów suszenia w zależności od suszonego produktu. Wózki i sita wykonywane są z różnych materiałów wg indywidualnych zamówień. Proces suszenia odbywa się w zamkniętej komorze suszarni gdzie suszony produkt rozmieszczony jest na sitach umieszczonych na wózkach stelażowych lub samonośnych. Suszarnie nadają się doskonale do suszenia makaronu, warzyw, grzybów, owoców oraz innych produktów. o wibracyjne(Trabatto) Najczęściej stosowane do wstępnego podsuszania makaronu krótkiego, ale również do innych produktów. Suszarnie posiadają sterowanie temperaturą, wilgotnością względną powietrza oraz prędkością przesuwu suszonego surowca. Proces suszenia polega na przemieszczaniu się suszonego produktu po sitach wibracyjnych umieszczonych w kilku poziomach z jednoczesnym nadmuchem powietrza. Urządzenie występuje także w wersji z pojedynczym sitem. o taśmowe Suszarnie taśmowe produkowane są w wersjach jedno lub wielo poziomowych z przeznaczeniem do suszenia makaronu, warzyw, owoców, herbaty granulowanej oraz innych produktów. Proces sterowania suszeniem jest w pełni zautomatyzowany co umożliwia łatwą obsługę oraz pełną kontrole jakości suszonego produktu. Urządzenia produkowane są pod indywidualne zamówienia wg potrzeb klienta.
  • Projektowanie i wykonawstwo nowych ciągów technologicznych Zaprojektujemy i wykonamy całkowicie nową linię technologiczną dostosowana do twoich indywidualnych potrzeb. Wieloletnie doświadczenie w produkcji maszyn oraz linii przemysłu spożywczego dało nam konkretna wiedzę w rozwiązywaniu najczęściej występujących problemów. Dajemy gwarancję na nasze usługi i oferujemy fachową pomoc techniczną.
  • Projektowanie zmian i dostosowanie linii produkcyjnych do aktualnych potrzeb Planujesz zmiany procesu technologicznego lub jego wydajności? Zaprojektujemy na podstawie istniejącej już linii całkowicie nową lub przebudujemy starą dostosowaną do twoich nowych potrzeb i nowoczesnych wymagań rynku. Posiadamy doświadczenie nie tylko w przemyśle spożywczym, sprostamy wymaganiom nawet najbardziej innowacyjnych pomysłów, nie boimy się wyzwań.
  • Wykonawstwo maszyn według projektów powierzonych Masz już gotowy projekt maszyny bądź całej linii technologicznej i chciałbyś powierzyć komuś wykonanie urządzenia? Nic prostszego! Posiadamy wykwalifikowany zespół zaufanych pracowników którzy od wielu lat trudnią się konstruowaniem maszyn przemysłowych (doskonale wyposażona pracownia). Ponadto stała współpraca z ośrodkami badawczymi w całym kraju umożliwi zbudowanie urządzeń na potrzeby indywidualnego projektu klienta.
  • Maszyny i urządzenia używane Ze względu na częste zmiany w ilości oferowanych urządzeń oraz ich dużej rotacji nie podajemy oferty maszyn. Prosimy o podanie typu urządzenia i jego parametrów a my prześlemy państwu konkretną ofertę.