Minimum raz w miesiącu dzielimy się wiedzą i selekcjonujemy najważniejsze artykuły.
Reklama
PAS 221 – norma profesjonalnego bezpieczeństwa żywności dla detalistów
Program warunków wstępnych do spełnienia przez przedsiębiorców detalicznych określa norma PAS 221. Jej celem jest poprawa zarządzania jakością w ramach obowiązującego łańcucha dostaw oraz zminimalizowanie ryzyka związanego z wytwarzaniem produktów żywnościowych.
Spełnienie warunków PAS 221 w organizacjach detalicznych
Norma dotycząca kontrolowania i ograniczania zagrożeń w zakresie produkcji i dostarczania żywności powstała z myślą o przedsiębiorstwach detalicznych. Jej wprowadzenie zaleca się firmom zajmującym się przetwarzaniem i serwisowaniem żywności na miejscu dla klientów. Szkolenia w zakresie stosowania PAS 221 przeprowadzają również kierownicy jakości oraz urzędy ds. zdrowia i bezpieczeństwa klientów i środowiska.
Pomagamy detalistom podczas wprowadzenia normy PAS 221
Zajmujemy się szczegółową analizą procesów przebiegających wewnątrz firmy. Sugerujemy, jakie działania należy podjąć w celu uzyskania certyfikatu międzynarodowych norm. Podejmujemy się weryfikacji następujących działań:
Zaopatrzenie przedsiębiorstwa w media.
Zapewnienie higienicznych warunków w środowisku pracy.
Dostosowanie pomieszczeń do wypełniania wyznaczonych zadań, tj. produkcja, magazynowanie, przerabianie żywności, itd.
Zarządzanie odpadami.
Metody przeciwdziałania zakażeniu żywności lub zanieczyszczeniu.
Systemy służące do monitorowania bezpieczeństwa i jakości artykułów.
Zasady dotyczące wycofywania produktów z obrotu.
Wybór partnerów handlowych do współpracy, m.in. dostawców surowców, opakowań, firm transportowych i logistycznych.
Wdrożenie PAS 221 w przedsiębiorstwie
Firmy detaliczne, które zamierzają wprowadzić normę PAS 221, przechodzą przez następujące etapy:
Zaprojektowanie procedur zarządzania bezpieczeństwem artykułów żywnościowych.
Ustandaryzowanie schematu wyboru dostawców oraz zarządzania kontaktami z nimi.
Wprowadzenie lub dostosowanie systemu zarządzania jakością produktów do wyznaczonych norm.
Wybranie narzędzi do monitorowania zagrożeń powstających w procesach przetwórczych.
Wskazanie metod naprawczych i reagowania na sytuacje odbiegające od przyjętej normy.
Zapewniamy wsparcie i doradztwo naszych ekspertów na każdy etapie wprowadzenia PAS 221. Pomagamy podczas wprowadzania działań naprawczych oraz przeprowadzania audytów weryfikujących poprawność procesów produkcyjnych.
Potrzebujesz porady?
Chętnie odpowiemy na Państwa pytania. Kliknij przycisk, aby rozpocząć czat on-line
Pomoc w spełnieniu wymagań
Realizujemy szereg usług doradczych, audytowych i szkoleniowych wspierających działania organizacji, które wychodzą naprzeciw obowiązkowi wywiązania się z regulacji prawnych jak i wymagań stosowanych standardów lub norm. Zapraszamy do kontaktu.
Ta strona korzysta z plików cookie. Używając tej strony wyrażasz zgodę na używanie plików cookie, zgodnie z aktualnymi ustawieniami Twojej przeglądarki. Możesz dowiedzieć się więcej w jakim celu są używane oraz o zmianie ustawień przeglądarki. Kliknij tutaj »