feed safety fami qs additiv gmp plus feed material regulation 183 2005
FAMI QS
/
HACCAP

Bezpieczeństwo żywności

covid-19 sars food safety systems certification consulting

Bezpieczeństwo żywności w dobie pandemii wirusa COVID-19 SARS

COVID-19 to nowe zagrożenie dla całej populacji ludzkiej, gdy mamy do czynienia z pandemią i jej wpływu na nasze życie, nasze rodziny, nasze społeczności i naszą pracę. QAP angażuje się w doradztwo w zakresie bezpieczeństwa żywności i pasz oraz stawianie czoła wszelkim wyzwaniom w zakresie bezpieczeństwa żywności i pasz, które pojawiają się w tym okresie.

Fakty dotyczące pandemii COVID-19 w odniesieniu do żywności:

  • Obecnie nie ma dowodów na to, że żywność lub opakowania żywności są odpowiedzialne za przenoszenie koronawirusa.
  • W przeciwieństwie do wirusów przewodu pokarmowego przenoszonych przez żywność (rotawirusy i wirus zapalenia wątroby typu E), które często powodują choroby u ludzi poprzez skażoną żywność, koronawirus jest wirusem wywołującym choroby układu oddechowego.
  • Uważa się, że wirus rozprzestrzenia się głównie między osobami. Obejmuje to między ludźmi, którzy są ze sobą w bliskim kontakcie (w odległości około 1 metra), i przenoszony jest drogą kropelkową, gdy zarażona osoba kaszle lub kicha. Możliwe, że dana osoba może zakazić się COVID-19, dotykając powierzchni lub rzeczy, na którym jest wirus, a następnie dotykając ust, nosa lub oczu.

Niezależnie od tego zawsze kluczowe jest przestrzeganie zasad określonych przez Ministerstwo Zdrowia

https://www.efsa.europa.eu/en/news/coronavirus-no-evidence-food-source-or-transmission-route

Dokumentacja HACCP wg procedur HACCP, GHP oraz GMP

Dostosowaliśmy wszystkie producedury i instrukcje do wymagań związanych z zagrożeniem epidemiologicznym (tj. Dokumentacja HACCP wg procedur epidemiologicznych dotyczących wirusa SARS-CoV-2 wywołującego chorobę COVID-19).

  • Dokumentacja pakiet "Sklep spożywczy" - kliknij
  • Dokumentacja pakiet "Gastronomia" - kliknij